News

Documentar Agerpres la Tîrgu Mureș

By 26 octombrie 2018 No Comments

Documentarul AGERPRES “Marea Unire – România, la 100 de ani” a fost prezentat vineri, la Târgu Mureş, la conferinţa “100 de ani de istorie militară”, ce a avut loc în cadrul proiectului cultural “100 de ani în 10 zile”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Proiecţia documentarului realizat de AGERPRES a fost organizată de Asociaţia Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, Institutul de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Şincai” al Academiei Române şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Alături de documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani”, la conferinţa “100 de ani de istorie militară” au fost abordate o serie de teme precum paraşutismul militar, efortul de război al medicinii militare româneşti în prima conflagraţie mondială, statutul militarilor români în perioada 1918 – 1939, România în marile confruntări militare ale secolului al XX-lea, România în anul centenarului, văzută de un scriitor străin, precum şi teme contemporane, cum sunt comunicare şi strategia de securitate a NATO în spaţiul Europei de Est şi conflictele interetnice, între rezolvarea pe calea diplomatică şi cea violentă.

Documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în primul Război Mondial, dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi în Transilvania, iar descendenţii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat, oficial, în data de 22 februarie 2018 documentarul video ‘Marea Unire – România, la 100 de ani’, special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

În cadrul proiectului cultural “100 de ani în 10 zile”, implementat de Asociaţia Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureş, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, a fost prezentată şi expoziţia de fotografie “România: Evoluţie”, cu imagini din arhiva AGERPRES, dar şi din cea a Associated Press, care cuprinde cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii AGERPRES în ultimii ani.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat şi va organiza mai multe evenimente, în România şi în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

WhatsApp chat