Despre cafea…

Doriți o cafea? De care?

Tipuri de cafea
Printre nenumăratele metode de preparare a cafelei, se disting 6 sortimente mai populare:

1. Espresso – un tip de cafea tare, obţinută prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune înaltă, într-o maşină de espresso;
Cappucino – băutură extrem de populară, care are la bază un espresso, căruia i s-a adăugat lapte şi spumă;
2. Americano – se obţine amestecând un espresso cu o cană de apă. Se presupune că numele a apărut ca o insultă la adresa modului în care americanii îşi diluau la începuturi espresso pentru a-l putea bea;
3. Caffe latte – formată dintr-o parte espresso şi trei parţi lapte;
4. Cafe au Lait – băutură populară franţuzească, similară cu Caffe Latte, diferenţa fiind că, în loc de espresso se foloseşte cafea normală;
5.Caf Mocha (Mochachino) – un cappucino sau o Caffe Latte la care a fost adăugat sirop de ciocolată. Uneori se obişnuieşte să fie folosit sirop de caramel, dar în acest caz se numeşte Caramel Macchiato.

Aspectele sociale ale cafelei
Încă din secolul al XVI-lea şi până în zilele noastre, cafeaua a avut un impact profund asupra stilului de viaţă din toate păturile sociale. Majoritatea aspectelor sociale ale cafelei pot fi urmărite în viaţa de zi cu zi a societăţii contemporane cu noi. Cafeaua este atât de populară în America Latină, în Orientul Mijlociu şi în Europa, încât multe restaurante s-au specializat în prepararea şi servirea diverselor sortimente de cafea. Aceste restaurante sunt cunoscute în toată lumea sub denumirea de cafenele. Majoritatea cafenelelor servesc, pe lângă cafea, ceai, sandwich-uri, produse de patiserie sau cofetărie şi o gamă foarte largă de răcoritoare. Unele cafenele sunt foarte mici şi se adresează mai ales persoanelor care, în drum spre serviciu, se opresc să cumpere o cafea, pe care o iau la pachet. Altele, dimpotrivă, pun la dispoziţia clienţilor un spaţiu mare şi o serie de facilităţi, cum ar fi posibilitatea de conectare la internet. Este vorba despre binecunoscutele ‘internet café-uri’.
Producţia mondială de cafea se situează în jurul valorii de 6,6 mil. tone, cea mai mare producătoare şi exportatoare de cafea fiind Brazilia, cu aproximativ 1,9 milioane tone. La nivel global, producţia cea mai mare de cafea revine Americii Latine (în state precum Columbia, Guatemala, Mexic şi altele), Africii (în Coasta de Fildeş, Etiopia, Kenya) şi Asiei (în Indonezia şi Vietnam).
Statele Unite ale Americii deţin cea mai mare piaţă de cafea, fiind urmate de Germania şi Japonia. Ţările nordice înregistrează cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor. Finlanda, spre exemplu, se află pe primul loc, cu un consum de peste 11 kg pe an/ locuitor. Conform datelor din 2013, un român consumă, anual, 2,3 kilograme de cafea, ceea ce plasează România pe locul 49 într-un clasament mondial al consumului de cafea.

Comentariile sunt închise.